Snogebæk - Balka Strand

Nordost om Dueodde ligger ett litet spännande fiskeläge, Snogebæk. Det är en liten idyll med pittoreska fiskarstugor, trevliga restauranger och en ovanlig öhamn med broförbindelse mot land. De gamla fiskarna träffas stadigt vid hamnen och finner trevnad på ”ljugarebänken”. Miljön är bevarad genom generationer, och befolkningens anknytning till havet och fiskeriet är uppenbar. Men även om äldre tider framstår som levande i Snogebæk, är samhället i stadig utveckling. Mitt i fiskelägets avslappnade atmosfär blomstrar exempelvis ett rikt handels- och konsthantverkarliv.

 

”Balkabugten er som en lys halvmåne, der krummer sig ud til Snogebæk-pynten” (Balkabukten är som en ljus halvmåne som böjer sig ut mot udden vid Snogebæk), skaldade en gång för-fattaren Martin Andersen Nexö.

Dessa målande ord får sin alldeles speciella innebörd för var och en som besöker Balka Strand - bad- och semesterparadiset mellan Nexö och Snogebæk. Här finns flera stora hotell, en omfattande fritidshusbebyggelse samt bland mycket annat en windsurfing-skola.

I norra delen av Balkabukten finner man Langeskanse, öns längsta kustskans - 600 meter lång och 1-2 meter hög - byggd av sandsten som är täckt med grästorv. Bakom skansen finns en gravplats från järnåldern.